6 saker du inte visste om barberare

Vi har undersökt historien om barberare och hittat 6 överraskande fakta om barberare som vi inte tror att du kände till:

1. Vart härstammar ordet “Barberare” från?

Ordet “Barberare” härstammar från ordet “Barba”, som betyder skägg. I flera forntida kulturer symboliserade skägg visdom, styrka och manlighet

2. Barberaryrket fanns för 6 000 år sedan

Visste du att barberaryrket fanns redan för 6 000 år sedan? Forntida egyptiska gravmålningar visar barberare som klipper hår och rakknivar har hittats som har daterats till över 6 000 år gamla.

3. Barberare i Egypten och andra forntida kulturer

Barberare I Egypten och andra forntida kulturer (redan 3 500 f.Kr.) var ofta präster som specialiserade sig på att klippa, styla och raka hår som de trodde fungerade som en kanal för demoner att komma in i kroppen.

4. Barberare under medeltiden

Före utvecklingen av modern medicin behandlade barberare under medeltiden även sår, utförde kirurgi och amputationer samt igling och tandläkararbete.

5. Lotium schampo

Ett tidigt schampo med namnet lotium framställdes ekologiskt av gammalt urin.

6. Klassiska randiga barberarstången

Den klassiska randiga barberarstången som du nästintill alltid ser utanför barberarsalonger härrör från förr i tiden när barberaren ofta även arbetade som kirurg på sidan om. Stången ska symbolisera när barberare hängde blodiga bandage för att torka på en stolpe.

Letar du efter en barberare i Stockholm?

Boka en tid i en av våra fyra salonger som finns på Hötorget, Sturegatan, Vasagatan och Götgatan.