,

Guide: Så rakar du med rakkniv

Raka skägg med rakkniv

Har du någon gång testat att raka dig med en rakkniv? Trots att rakning med rakkniv är den absolut mest traditionella metoden är det faktiskt inte så många som vare sig testat på eller brukar tillämpa den. Om det stämmer in på dig så är det hög tid för dig att testa, det vill säga om du har något skägg att raka.

Att raka med rakkniv är inte bara fördelaktigt för det resultat du kan få på din rakning. Utan rakkniven är även fördelaktig att använda då den bidrar till en mycket lyxigare och behagligare rakupplevelse. Nedan ger vi dig en komplett guide över hur du går tillväga för att genomföra en så kallad klassisk rakning!

Generell information om rakknivar och rakningstypen

Något som kan vara bra att veta om innan du satsar på att få till den klassiska rakningen med rakkniv är att rakkniven är ett redskap som kan användas på många olika sätt och för flera olika ändamål. Det innebär att det är ett redskap som kan vara en god investering för de flesta med skägg, det alltså oavsett om man vill ha skägg eller om man vill raka bort det.

För att din rakkniv ska ge det resultat du önskar är det dock nödvändigt att du läser på lite om hur den ska användas och för vilken rakning den passar. Rakning med rakkniv må medföra flera valmöjligheter, men samtidigt finns det vissa tillfällen då en rakkniv inte gör sig särskilt bra.

Sen finns det också saker du själv kan (och bör) göra för att öka chanserna för att resultatet blir bra och att rakningsupplevelsen blir så behaglig som den kan bli med en rakning. Till exempel bör du tänka på att det är enklast att göra en så kallad våtrakning, helst efter en varm dusch. En kvalitativ rakkniv, ett bra raklödder och en rakborste är A och O.

Använd rätt produkter

Som vi precis var inne på kan produkterna du använder göra en enorm skillnad. För att du ska kunna få till en behaglig och önskvärd rakning med rakkniv – eller egentligen med vilket rakdon du än använder – är det viktigt att du investerar i bra produkter. Det vill säga, köp en bra och välgjord rakkniv och kombinera det med ett bra lödder eller raktvål och borste.

Sen är det såklart viktigt att du ser till att jobba in rätt teknik. Annars kommer dessa produkter inte fylla sitt fulla syfte. Att få till en perfekt rakning med rakkniv kan ta både tid och tålamod. Men, om du ger det tid och håller dig lugn och stadig ska du se att din rakning med rakkniv känns som en naturlig (men lyxig) del i vardagen.

Dags för rakning med rakkniv

Så hur går man då tillväga för att raka sig med en rakkniv? Nedan kommer en övergripande men komplett guide över hur du kan bära dig åt:

  1. Ta en varm dusch och rengör ditt ansikte ordentligt. Alternativt tvätta ansiktet med varmt vatten.
  2. Arbeta upp ett fluffigt, fylligt raklödder med din borste och applicera det i ansiktet.
  3. Plocka upp din rakkniv och tillämpa följande metod – 30 graders vinkel mot huden, där du med smekande lätta drag för den försiktigt och långsamt över din hy. Tryck aldrig! Det kan underlätta om du sträcker ut huden med din andra hand.
  4. Vill du få riktigt len, nyrakad hud kan du börja med att raka medhårs för att sen applicera ett nytt lager raktvål och raka på samma sätt mothårs.
  5. Skölj av raklödder och hårrester med kallt vatten för att stänga porer och vakna till lite extra.
  6. Dutta ansiktet torrt med en ren, mjuk handduk. Var lätt på handen även här.
  7. Avsluta proceduren med att applicera en vårdande aftershave som du gillar.
  8. Rengör och skölj av dina redskap och låt dem torka på ett bra ställe. Klart!

Våga göra fel som nybörjare

Att börja raka sig med en rakkniv kan för många kännas skrämmande till en början. Det speciellt om man tidigare bara använt sig av rakapparat eller rakhyvel. Så ska man dock inte känna, för när man väl kan hantera rakkniven är denna typ av klassisk rakning allt annat än läskig.

Det du däremot måste vara beredd på är att det inte kommer gå felfritt från början. Du bör vara beredd på att du första gångerna kan få en del små skärsår, det är trots allt en kniv du använder mot huden – detta är något både du och din hud ska vänja sig vid.

Att våga göra fel som nybörjare är dock det som kommer göra dig till en riktigt stadig och säker rakknivsanvändare framöver! Så köp hem bra produkter, ta del av vår guide om hur du går tillväga för att raka dig med rakkniv, och sätt sen igång och öva.

Och du – glöm inte att du kan trimma skägget istället för att raka det! Här har du en guide på hur man trimmar skägget