Varför kliar skägg?

Varför kliar skägg?

Fullt normalt med kliande skägg

När du börjar odla skägg är det helt normalt att skägget börjar klia, det går oftast över efter ett litet tag och med bra skäggvård kan du oftast förhindra det helt och hållet. Men varför börjar skägg att klia från allra första början, egentligen?

Skäggstråna viker sig och sticker huden

En orsak varför ditt skägg kliar kan vara att när skägget börjat växa viker sig skäggstråna och sticker huden istället för att lägga sig längs med huden. Det är oftast denna fas som gör att det kliar. Detta försvinner när skäggstråna har fått växa till sig.

Döda hudceller i skägget

Den andra orsaken till varför skägget kliar kan vara att döda hudceller samlas i skägget, som annars försvinner när man rakat sitt skägg.

Skägget får ingen luft

Din hud längtar efter luft. När skägget har vuxit ut så kan det hända att huden under inte får så mycket luft längre och det gör att det börjar klia.

Hur förhindrar man ett kliande skägg?

1. Använd skäggolja

Genom att applicera fukt i skägget med hjälp av skäggolja kan kliandet avta. Skäggolja mjukar upp upp ditt skägg som gör att det kliar mindre.

Tvätta även ansiktet med mild tvål eller tvål som är särskilt anpassad för ansiktet. Om du använder vanlig tvål kan det till och med bli värre.

2. Borsta skägget

Att borsta skägget är ett bra sätt att förhindra att det börjar klia. När man borstar frigörs de naturliga oljor som finns i skägget. Att borsta skägget motverkar även irritation. Döda hudceller borstas bort och mer luft kommer in i skägget vilker leder till att den kliande känslan försvinner.

3. Sist men inte minst – klia inte!

Kliar skägget? Klia inte tillbaka! Ju mer du kliar desto värre blir det, särskilt om du inte har nytvättade händer. Du riskerar att få bakterier i skägget som kan göra kliandet än värre. Därför är det extra viktigt att du är noga med både hud & handvård för ett icke kliande skägg!