Fördelar med skägg

När man tänker på skägg är det många som tänker på det estetiska – det vill säga huruvida man tycker att det är snyggt eller inte. Men visste du att skägg även har rent fysiska fördelar? Om inte – då ska du läsa vidare så ska vi berätta mer!

1. Finare hud

Skägg hjälper huden att behålla sin naturliga fukt, vilket gör att den inte torkar ut lika lätt. Och en återfuktad hud är ofta mindre rynkig, så ditt skägg kan få dig att se yngre ut!

2. Skyddar mot väder och vind

När vi är ute i kylan brukar vi oftast klä på oss så pass mycket att hela kroppen är täckt,förutom ansiktet. Men med ett skägg har du naturliga kläder i ansiktet. Skägget skyddar bland annat mot vind och kyla, vilket gör att du inte blir lika kall i ansiktet som du hade blivit utan skägg. Men oroa dig inte för att det skulle bli för varmt med skägg under sommaren – skägget är nämligen utformat på så sätt att det är svalkande på sommaren och transportera rbort svett för en behagligare känsla.

3. Kan hjälpa mot damm- och pollenallergi

Skägget och mustaschen samlar partiklar som finns i damm och pollen vilket kan hjälpa dig som är överkänslig mot pollen, damm eller andra partiklar i luften. I och med att skägget och mustaschen sitter där vi andas in fungerar det lite som en skyddande barriär som renar luften.

Andra fördelar med skägg

Utöver de hälsofördelarna som är listade ovan finns det andra typer av fördelar. Här kommer de två största fördelarna i den kategorin, enligt oss.

1. Det är snyggt

Hur man än vrider och vänder på alla fördelar så är detta en fördel som väger över för många – nämligen att det är snyggt!

Detta är givetvis en smakfråga, och vissa män och kvinnor föredrar ett slätrakat ansikte och det finns inga rätt och fel när det kommer till smak. Men faktum är att det oftast handlar om vana. När en person som alltid är slätrakad börjar få utväxt kan det se ovant ut och till och med ovårdat ut. Men låt det växa ut lite mer, ge skägget en fin form och ge det lite tid!

Skägg hjälper till att rama in ansiktet och ger det en finare form, förutsatt att du sköter skägget och formar det själv eller hos en barberare. Många tjejer använder sig av contouring för att skapa former i ansiktet, skägg är som kroppens egna smink.

2. Du slipper raka dig

Detta kan ses som en lat fördel. Men hur skönt är det inte att slippa stå med hyveln för att sedan dutta på små pappersbitar på alla ställen det börjat blöda? Det är ingen hemlighet att det är jobbigt, och i vissa fall till och med smärtsamt, att raka sig med hyvel. Så sluta med det och spara ut ditt snygga skägg, och satsa på att trimma det istället. Visserligen kräver det ett visst jobb att hållet att skägg snyggt, men det är garanterat mindre jobbigt än att raka med hyvel. Och glöm inte bort resterande fördelar som finns med att sluta slätraka skägget