,

Hur snabbt växer skägg?

man med skägg

Sanningen om varför och hur snabbt ditt skägg växer är inte hugget i sten. Oavsett när eller hur ofta du rakar dig, kommer ditt skägg att växa nästan lika snabbt: runt 0,3 mm per dygn. Med andra ord, cirka 2-2,3 mm i veckan eller 9,2 mm varje månad i snitt. Faktum är att medan din kropp har olika sätt att styra den maximala längden på olika typer av hår på olika typer av kroppshår, växer allt ditt hår i ungefär samma takt. 

Växer skägget snabbare om man rakar sig?

Kort och gott, nej. Det finns nämligen inga bevis för att rakning skulle påverka hur snabbt ditt skägg växer, oavsett hur ofta du rakar, trimmar eller klipper dig. 

Det finns flera anledningar till varför denna omtalade myt har bestått så länge. I tonåren upplever nämligen pojkar en påtaglig ökning av testosteron som resulterar i den eländiga fasen av fläckig, opålitlig hårväxt i ansiktet som många unga män upplever. Medan du gick igenom puberteten kanske du har rakat ditt ansiktshår bara för att få ett tjockare skägg att växa tillbaka på sin plats? Men det är tyvärr inte så det fungerar.

Vilka faktorer kan påverka skäggväxt?

En vanlig faktor som påverkar hur snabbt ditt skägg växer har med gener att göra. De med en mörkare skäggväxt kan generellt se snabbare resultat än personer med ljusare skäggväxt. En annan faktor kan vara varierande hormonnivåer. Har du gles skäggväxt så kan detta också bero på att din kost saknar vissa näringsämnen och vitaminer. 

Eller tycker du helt enkelt att ditt skägg inte växer tillräckligt snabbt? Att du inte får den där fylliga mustaschen eller skäggfrisyren som du önskar att du hade?

Läs vår guide: Odla skägg snabbare med enkla knep! Denna guide tipsar dig om enkla knep du kan använda i vardagen för att få ditt skägg att växa snabbare.

 

Det har också blivit mycket populärt att färga skägg, antingen till en ljusare eller mörkare nyans. Skäggfärg används idag i stor utsträckning av män som exempelvis vill dölja gråa hårstrån eller som helt enkelt är missnöjda med sin naturliga skäggfärg och vill byta till en annan färg på skägget. 

I våra fina frisörsalonger i Stockholm city erbjuder vi på Barbers of Sweden förstklassiga behandlingar som klassisk rakning med kniv, skäggtrimningherrklippning och flera andra tjänster. Hos oss möter du utbildade och kunniga barberare som hjälper dig att få den perfekta frisyren för just dig!